Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit

Onze fysiotherapiepraktijk doet mee aan een onderzoek van Reade, VU Medisch Centrum en Leids Universitair Medisch Centrum. In dit onderzoek worden fysiotherapeuten in de regio Noord- en Zuid-Holland met artrose als expertisegebied opgeleid om patiënten met knieartrose én comorbiditeit te behandelen.

In een recent uitgevoerde klinische trial in revalidatiecentrum Reade bleek dat oefentherapie, mits aangepast aan de comorbiditeit, veilig uitgevoerd kon worden én zeer effectief was in het verminderen van pijn en het verbeteren van fysiek functioneren bij deze complexe patiëntengroep.

De behandelprotocollen uit dit onderzoek zijn nu aangepast voor gebruik in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk voor patiënten met knieartrose die daarnaast een hartaandoening, diabetes type 2, COPD en/of obesitas hebben.

Alle deelnemende fysiotherapiepraktijken hebben een uitgebreide scholing gevolgd om deze behandelprotocollen veilig en effectief toe te passen bij patiënten. Bij onze praktijk kunt hiervoor terecht. Zie voor meer informatie bijgevoegde folder.

Download bijlage: 030217-foldercooa2.0-nr-4-zoetelief-&-postema.jpg